Hästsport historik

Mitt liv med hästar

Mitt hästintresse har funnits med i alla år. Som liten gick jag en del på ridskola, men jag var lika gärna hos nån hästhandlare eller med kompisar som hade egna hästar. Så småningom (efter flera års tjat) fick jag som 13-åring äntligen min egen häst. Det var ett litet halvblod på 152 cm som hette Belinda. Hon var 5 år, och det var inte så lätt för mig att utbilda henne eftersom jag inte var så duktig. Men en trevlig häst blev hon, och vi hade fantastiskt roligt.

Senare i livet när jag hade flyttat hemifrån fick jag Branella. En 4 åring e: Bradin- Nepal. På skoj brukade vi säga att hennes pappa var oridbar och morfar var galen… Hur som helst var hon lite tokig, och slängde av mig ganska ofta. Kvalitetstävlan gick hon och blev 4:a bland de halländska hästarna i hoppning. Jag och Branella kämpade på i alla år trotts alla avsittningar. En nordsvensk köptes in som sällskap till denna heta dam för att lugna ner henne lite.  Att det blev en nordsvensk berodde på att jag jobbade på slakteri. En dag kom Herkules in som slakthäst. Han hade 39 poäng på premieringen men slaktvärdet var så högt att det var bättre att slakta om hästarna inte blev godkända. Jag ringde upp ägaren som lät mig köpa honom för slaktvärdet. Som 8 åring fick Branella sitt första föl e:Mowgli. Marillian var en trevlig avkomma som jag sålde till Norge där hon hoppade ganska framgångsrikt.
Nästa föl var e: King´s Bonus. Han reds in av Hans Delling och blev en fantastiskt trevlig individ. Det var här mitt intresse för inblandningen av fullblod i halvblodsaveln startade. Jag tyckte att han hade ett lite annorlunda ”tänk”.
Ett Maraton-sto köptes in dräktig med Bellini och Bosanova föddes. Han var egentligen hästen med stort H. En häst man skulle vilja behålla, men familjeskäl tvingade mig att sälja av alla mina hästar.
Jag sålde alla utom nordsvensken. Han fick gå och skrota lite, innan han lånades ut ett kort tag.


Sex år senare, med delvis ny familj tog möjligheterna till hästintresse ny fart. Jag fick bygga mig ett litet stall och hästar köptes in.
/Anna Flädjemark