Superkart

Vad är Superkart?

Superkart är den snabbaste klassen inom karting, så snabb och motorstark att den idag är en renodlad racingklass. Superkart körs i samband med STCC:S eller Stockholms Sportvagnsklubbs tävlingsarrangemang, där klassen nästan alltid har de snabbaste varvtiderna. Det är en internationell klass som körs i Australien, Nya Zeeland, USA och de flesta Europeiska länderna. Nationella serier körs i många av dessa länder och dessutom körs ett Europamästerskap.
Banorna

I Sverige körs tävlingar på Gelleråsbanan i Karlskoga, Kinnekulle Ring, Falkenbergs Motorbana, Mantorp Park och Ring Knutstorp med 20 - 30 deltagare per tävling. Internationellt körs tävlingar på banor som: Spa Francorchamps, Silverstone, Donnington, Assen, Nürnburgring och Monza med 40 - 60 deltagare per tävling.

På Monza är toppfarten 265 km/h! På Spa Francorchamps i torrt väglag kör Superkart lika snabba varvtider som Formel 1 gör i regn. I Monaco är de till och med snabbare, även på torrt!
Förarna

I Sverige finns ca 35 aktiva förare varav ett flertal håller mycket hög kvalitet internationellt och oftast är med på topplaceringar i EM-serien. Det finns förare i klassen som tidigare kört på hög nivå i STCC, DTM och Roadracing VM.

För mer info gå in på www.superkart.nu
Teknisk fakta om superkart


Superkart räknas till formelbilsklasserna och är därför tvungna att följa vissa regler som normalt inte förekommer inom kartingen, t.ex. bakljus vid regnväder och godkänd formelbilshjälm. Bälte och skyddsbur finns inte, i stället är det krav på godkänt skinnställ enligt internationella reglementet i roadracing. Bilen liknar också utseendemässigt en formelbil och har förhållandevis tacksamma reklamytor, med tanke på storleken.

Kaross
Ensitsig , halvöppen i glasfiber, kevlar eller kolfiber. Ställbar vinge bak och fram. Heltäckande bottenplatta. Formgjuten stol. Inget bälte. Ingen skyddsbur.

Chassi
Plant rörramschassi (ej box). Ingen fjädring. Stel bakaxel som drivs med kedja från växellådan. Ställbar framvagn (camber, caster och toe in).

Motor
Rotax 250 cc, 2-cylindrig, 2-takts vattenkyld slidmatad radmotor med digitalt tändsystem.

Effekt
Mer än 90 hkr vid 13 500 rpm.

Transmission
6-växlad sekventiell växellåda.

Styrning
Kuggstångsstyrning.

Bromsar
2-kretssystem justerbara fram-bak med bromsvåg. Ventilerade skivor.

Bränsle
103-oktanigt racingbränsle. Tankrymd 16 liter.

Däck
5,0/11,0 fram 8,0/12,0 bak på 6-tums fälgar, slicks eller regndäck.

Mått
Längd max 210 cm, bredd max 140 cm, markfrigång 1,5 - 2 cm.

Vikt
218 kg inklusive förare vid målgång.

Prestanda
0 - 100 km/h på 2,35 s. Toppfart ca 265 km/h.